Dagmar Voss » Dankbaar en vrij.
Dagmar Voss

Dankbaar en vrij.

5 mei 2015: Vandaag is de dag dat we vrijheid vieren.

Veel kinderen die opgroeien met ’n ouder die psychisch ziek is, leven in grote angst. De onvoorspelbaarheid, het gemis aan structuur. De explosies van de ouder. En tussendoor het angstige en dreigende gevoel van een mogelijke explosie. Soms gepaard met alcoholmisbruik en geweld door de ouder! Is er iemand die de kinderen wel kunnen vertrouwen of zijn ze volledig afhankelijk van hun psychisch zieke ouder?

Het laatste was in mijn geval. “Normale” mensen begrijpen niet dat ik durf uit te spreken dat mijn jeugd in het veilige Nederland, voelde als overleven in oorlogsgebied. Dat ik ’s nachts nog heel vaak droom over : vluchten, een veilig huis voor mezelf vinden, mezelf moet verantwoorden tegenover een rechter, zijn gevolgen van een onveilige jeugd waar zich veel trauma’s in hebben afgespeeld. Een oorlog!

Voor mensen die een meer stabiele jeugd hebben gehad, is dit gevoel niet te begrijpen. Logisch ook. Maar als jij je ook een overlever voelt, omdat je ouders je geen veiligheid konden bieden in hun ellende, dan mag 5 mei voor jou ook speciaal zijn. Misschien kun jij je gevoelens van “een overlever zijn” ook niet met anderen delen, omdat hardop uitspreken onveilig lijkt of omdat je bang bent voor onbegrip en afwijzing. Heel begrijpelijk, maar sta mij dan toe om je te zeggen dat je deze gevoelens en gedachten wel mag hebben. En vandaag vieren we allen dat we vrij zijn. Dus jij ook!

Ik noem enkele redenen waarom jij trots mag zijn:

  • Je bent een volwassen vrouw.
  • Je hebt je oorlog overleefd.
  • En hier sta je nu.
  • Je mag er zijn.
  • Je bent vrij.
  • Je hebt aan niemand verantwoording af te leggen behalve aan jezelf, onthoud dat heel goed.

 

Je leeft niet meer op oorlogsterrein. Hier wil je niks meer mee te maken hebben! “Scheer je weg mensen die me manipuleren, kleineren en uitschelden!” “Welkom, lieve mensen die van me houden, me waarderen om wie ik ben, ik omarm jullie!”

 

 

Vier wie je bent in vrijheid en omarm jezelf maar eens heel liefdevol vandaag!

Je bent het waard!
Je mag er zijn!
Je bent enorm krachtig!

 

een warme groet van Dagmar!