Dagmar Voss » Oh, die emoties waar ik steeds mee overspoeld word!

Oh, die emoties waar ik steeds mee overspoeld word!

Het begint met…..
Alles begint met een overtuiging. Onze overtuigingen vormen gedachten alwaar we emoties bij voelen. Soms hele nare emoties. Emoties waardoor we ons slecht voelen of waardeloos of angstig. We gaan twijfelen aan ons kunnen, aan onze prestaties, aan ons zelfbeeld. Een destructieve neerwaartse spiraal waar soms heel moeilijk uit te komen is. En geloof me, ik spreek uit ervaring. Ik heb heel vaak verschillende situaties meegemaakt waarin ik mij ineens ongemakkelijk of opgelaten voelde. Of ik kreeg ineens een steek in mijn maag tijdens een gesprek! Het kan overal gebeuren:

  • aan de telefoon
    op een feest
    met vrienden
    En ook als je alleen op de bank thuis zit

Zoveel onrust vanuit onze jeugd geeft nu nog steeds een onveilig gevoel.
Door een hectische, niet altijd veilige jeugd, waarbij veel onrust speelde, heb je veel emoties opgeslagen die een gevoel van onveiligheid, onrust, angst, twijfel, enzovoorts geven. Deze emoties kunnen door alles wat je in je huidige leven meemaakt aan de oppervlakte komen. Ze worden geprikkeld door alles wat je ziet, hoort, voelt, proeft of ruikt. Het gevolg; je wordt overspoeld met vervelende gevoelens en gedachten. Je voelt je angstig, onzeker, miskent, als reactie ga je in de verdediging, schiet je in de slachtofferrol, gaat nog meer twijfelen aan jezelf, enzovoorts. Herkenbaar?

Hoe zit dat nou?
Traumatische ervaringen uit je jeugd worden anders opgeslagen dan “normale” gebeurtenissen die je meemaakt. Normale gebeurtenissen worden opgevangen door je brein, verwerkt en opgeslagen in je langetermijn geheugen. Maar traumatische ervaringen(ervaringen als kind waarin je je niet gehoord, niet gezien, verlaten, eenzaam, op jezelf teruggeworpen voelde) behouden hun emotionele lading, zoals je ze op het moment zelf hebt beleefd. Dus werd jouw vader vroeger onvoorspelbaar en enorm boos als je bijvoorbeeld met vieze schoenen thuis aan kwam, en werd je daar enorm bang van? Dan is deze gebeurtenis misschien als traumatisch opgeslagen in je emotionele brein. Deze emotie heb je weggestopt en daarom niet verwerkt in je langetermijn geheugen, hij was namelijk op dat moment te angstig. Als je nu in gesprek met iemand bent en diegene wijst jou bijvoorbeeld erop dat je modder onder je schoenen hebt of een vlek op je kleren……. krijg je een steek door je maag en voel je je ongemakkelijk. Herkenbaar? Het kan zelfs zo verkeren dat je de persoon die het gezegd heeft, in ene minder sympathiek vindt, terwijl dit helemaal niet terecht is!

Word eens meer bewust van je emoties door een gedachteschema in te vullen.
Als dit je bekent voorkomt, probeer dan eens te letten op dit soort situaties. Ik help je een beetje op weg. Om je bewust te worden wat er bij je gebeurt, kun je een gedachteschema gebruiken. Je gebruikt deze om gevoelens, emoties en je gedrag te onderzoeken. Dus voel je een steen op je maag? Of een ander onprettig gevoel? Vul een gedachteschema in om te onderzoeken wat er bij je gebeurt. Wellicht kun je naderhand emoties en gedachten meer plaatsten zodat ze minder verwarrend voor je zijn. Mij heeft het invullen van gedachteschema’s goed geholpen. Met name, omdat je de gedachte kritisch bekijkt en gaat toetsen of hij wel waar is, of dat je in de situatie een meer reële gedachte kan plaatsten, waardoor je emoties gaan zakken. Probeer het eens. Ik geef je hier een link waarop je een gedachteschema kunt downloaden en zelf kunt invullen. Pagina 1-4 is de uitleg. Op pagina 5 en 6 vul je je eigen gedachteschema in. Op pagina 7 en 8 vind je een voorbeeld. Heb je er meer vragen over? Vraag mij dan gerust om advies!

Link naar gedachteschema: Klik hier.

Een reminder.
In mijn laatste nieuwsbrief heb ik de uitnodiging verstuurd van mijn aankomende workshop voor volwassen KOPP: Een ontrafeling van de wirwar in je hoofd!

Deze nieuwe workshop is opgebouwd uit de volgende onderdelen:
• Inzichten in de meest voorkomende problemen voor volwassen KOPP dochters in het dagelijkse leven
• Uitleg in het Hoe en Waarom; oorzaak en gevolg van de problemen die ervaren worden
• Oefeningen om de valkuilen te ontdekken die voor u een grote rol spelen
• De meest waardevolle manieren om uzelf in balans te brengen
• Lotgenotencontact: hierdoor gaat erkenning en herkenning plaatsvinden, eindelijk, voelt u zich niet meer alleen!
Meer weten of inschrijven? Klik dan hier voor alle informatie (hij is al in maart, dus beslis op tijd om nog deel te kunnen nemen!).

 
Voor nu, een warme groet van Dagmar!
 
Kom van KOPP naar Kracht.