Dagmar Voss » Herstellen doe je zelf.

Herstellen doe je zelf.

In deze Inspiratieblog schrijf ik eens niet over hetgeen waar wij als volwassen KOPP vrouwen zoal tegenaan lopen. In deze inspiratie een stukje over mijzelf. Dat heet gezond egoïsme (zo nu en dan mag je, nee móet je gewoon eens lekker over jezelf blaten!). De twitteraars onder jullie hebben mij waarschijnlijk de afgelopen weken gemist. Was de inspiratie over KOPP- nieuws en feiten op? Nee, deze dame was gewoon heel druk met een project. Ik wil jullie hier graag iets meer over vertellen. Vervolgens ga ik jullie nog informeren over een nieuwe bijeenkomst die ik begin volgend jaar houd speciaal voor volwassen KOPP vrouwen, dus lees vooral verder.

Ervaringsdeskundigen
Ten eerste mijn huidige project. Als ondernemer is mijn hoofddoel om mij in te zetten voor KOPP vrouwen en hen te inspireren en te helpen door middel van mijn workshops. Daarnaast ben ik al geruime tijd bezig met het project Herstelmaatje. Hiervoor leid ik ervaringsdeskundigen in de psychiatrie op tot maatje. De ervaringsdeskundigen hebben diverse achtergronden, van schizofrenie tot adhd tot KOPP en wat daar nog allemaal tussenin valt. Kern is dat deze fantastische ervaringsdeskundigen die ik nu mag opleiden, hersteld zijn en deze kracht graag willen overdragen op mensen die nog niet zover zijn. Eind dit jaar gaan de Herstelmaatjes gekoppeld worden aan GGZ cliënten die langdurig thuis zijn of net uit een opname komen. Het doel is dat de Herstelmaatjes deze cliënten een half jaar gaan begeleiden op weg naar herstel. Hierbij is het van belang dat de cliënt tenminste drie activiteiten ontdekt die hij na afronding van de begeleiding zelfstandig kan en wil gaan uitvoeren. Een hele mooie en leuke uitdaging.

Herstel, wat is dat nou eigenlijk?
In project staat herstel centraal, maar wat is dat nou eigenlijk? Herstel wil niet zeggen dat je bent genezen, dat al je ziekteverschijnselen, problemen rondom je beperking of klachten weg zijn. Nee dat is het zeker niet. Herstel betekent dat je je beperkingen kunt tolereren (accepteren als je kunt, lastig he?), maar tolereren is al een goed begin. Herstellen betekent dat je je meerdere manieren hebt eigen gemaakt om je ziekte, beperking een plaats in je dagelijkse leven hebt gegeven, weer zingeving ervaart. Die zingeving is vaak anders dan vroeger of de normen en waarden waar je mee bent opgegroeid. Om je andere, nieuwe leven vorm te kunnen geven, daar gaat vaak een hele intensieve tijd aan vooraf. Herstellen doe je dus niet zomaar. Herstellen doe je langzaam. Het is een bewust proces van vallen en opstaan. Herstellen gaat gepaard met het verkrijgen van nieuwe inzichten in jezelf en je omgeving; dat maakt het een heel krachtig proces.

Herstelgedachten die de Herstelmaatjes noemden tijdens de training waren onder andere:

 • Balans in de chaos vasthouden
  Dansen in de moeilijkheid die er voor het moment is
  De kracht van je innerlijke kind ontdekken

Ik ben ervan overtuigd dat cliënten die door deze Herstelmaatjes begeleid mogen worden, een hele waardevolle en belangrijke periode tegemoet zullen gaan. Het kan niet anders dan dat dit voor alle partijen, cliënt, Herstelmaatje en ook mijzelf een inspirerende periode gaat zijn. Ik kijk er heel erg naar uit!

Herstellen als KOPP
Om door te gaan op het herstel. Ook KOPP vrouwen hebben hiermee te maken. Er zijn zoveel momenten waarin je hiermee te maken hebt. Om er enkele te noemen:

 • Je ontdekt dat je KOPP vrouw bent
  Je realiseert je dat de normen en waarden waar je mee bent opgegroeid niet meer voor je gelden
  Je vormt een andere Identiteit: wie ben ik, wat wil ik nou
  Je durft eindelijk eens voor jezelf op te komen
  Je gaat ontdekken hoe je goed voor jezelf kunt zorgen

Dit zijn maar enkele voorbeelden die je als volwassen KOPP vrouw tegenkomt.

Om je meer inzichten te geven in de worstelingen van de KOPP vrouw en wat zij hiermee kan doen, ga ik een workshop houden. Deze zal ik in januari 2015 geven in Haarlem. Wil je hier meer over weten en ben je nog niet ingeschreven voor mijn Inspiratieblog? Schrijf je dan hier gratis in om op de hoogte gehouden te worden van de exacte datum en tijdstip. Ontvang je deze Inspiratie al? Dan hoef je niets meer te doen. Ik stuur je de mail zodra ik alles duidelijk voor je heb.

Hoe leuk ik het Herstelmaatjes-project ook vind, ik kijk er ontzettend naar uit om weer een bijeenkomst voor KOPP vrouwen te kunnen houden. Om jullie een stuk dichter van KOPP naar Kracht te brengen.

Een warme groet van Dagmar.