Dagmar Voss » Belemmerende gedachten waardoor we geen Nee zeggen.

Belemmerende gedachten waardoor we geen Nee zeggen.

De eerste workshopbijeenkomst Nee leren zeggen vanuit je kracht, is een feit. Met vijf gemotiveerde volwassen dochters van ’n ouder met psychische problemen, heb ik de meest belemmerende gedachten hierin besproken. Ik heb uitgelegd hoe je met de Ik-boodschap, de 4G-methode en de Bruggenbouwer Nee kunt zeggen. Daarna was het oefenen geblazen. De tijd werd een beetje krap, want er was veel om te bespreken. Gelukkig staat er nog deel twee gepland, waarop wij verder gaan in onze assertieve stappen.

Een van de opdrachten tijdens de eerste bijeenkomst, was het opschrijven van je belemmerende gedachten, waardoor je geen nee durft te zeggen. Deze zijn heel belangrijk om te ontdekken bij jezelf als je niet meer het teruggetrokken vogeltje wilt zijn.  Ik heb de meest overeenkomende overtuigingen voor je samengevat. Deze zijn:

Ik durf geen nee te zeggen, omdat ik bang ben om door de ander afgewezen te worden.

Ik durf geen nee te zeggen, omdat ik bang ben om in een conflict te komen.

Ik durf geen nee te zeggen, omdat ik bang ben dat ik mijn mening moet verdedigen en dat niet kan.

Ik durf geen nee te zeggen, omdat ik bang ben dat ik ruzie krijg.

Ik durf geen nee te zeggen, omdat ik bang ben om diegene dan te verliezen.

Ik durf geen nee te zeggen, omdat ik beleeft wil zijn.

Ik durf geen nee te zeggen, omdat ik denk dat ik dan niet lief ben.

Ik durf geen nee te zeggen, omdat ik denk dat ik dan tot last ben.

Ik durf geen nee te zeggen, omdat ik denk dat ik de ander moet helpen.

Ik durf niet nee te zeggen, omdat ik denk dat ik iets terug moet doen voor de ander.

Ik durf geen nee te zeggen, omdat ik denk dat ik dan een slecht mens ben.

Deze belemmerende overtuigingen staan je kracht in de weg. Laat me je vertellen, dat je niet de enige bent die deze gedachten heeft. Ze zijn niet raar of slecht. Door de omstandigheden van onze jeugd en andere ervaringen, zijn onze gedachten zo gevormd. Dat is heel normaal.

Om Nee te kunnen zeggen vanuit je kracht werken ze helaas tegen je.  Je gedachten (Ik durf geen nee te zeggen, omdat ik denk dat ik dan niet lief ben) brengt een emotie met zich mee (ik voel mij dan schuldig) en deze bepaalt je gedrag (ik zeg geen nee en ga maar over mijn eigen grens heen).

Nu je de negatieve en belemmerende gedachten opgeschreven hebt, kun je deze eerder herkennen als ze zich voordoen. Let hier maar eens op als de situatie zich voordoet.

Tijdens de tweede bijeenkomst van de workshop Nee leren zeggen vanuit je kracht, gaan wij andere gedachten formuleren. Deze gaan je helpen om te geloven in jouw recht om Nee te zeggen.

Wij gaan ook uitgebreid stil staan bij onze valkuilen. Hoe meer je je bewust bent van je valkuilen, hoe makkelijker het is om deze te bewaken. Samen gaan we oefenen hoe je op een prettige manier Nee kunt zeggen en zo je grenzen te bewaken.

Ik kijk uit naar de volgende bijeenkomst.